Nyitólap    Alapelvek   Magnabor   Magna kóstoló   Tagok   English

MAGNABOROK KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYZATA

- 100 % kárpát-medencei fajtából

A Magna borok csak kárpát-medencei fajtákból készülhetnek. Az első években egyértelműen a Kékfrankos lesz a legerősebb közös nevezőnk, de a borvidéken több évszázadon át meghatározó Kadarka borvidékünkön való újbóli felfedezését is zászlónkra tűztük, továbbá célunk a kísérletezés további régi őshonos szőlőfajtákkal is.

- max. 1 kg-os terheléssel tőkénként

Ez a terhelésbeli határ szavatolja a Magna borok egyenletes magas minőségét, amit közös ültetvénybejárással hitelesítenek a tagok.

- ökológiai szőlőtermesztés: know-how átadás

A tag belépésétől számított három év türelmi idő után Magna bora csak az ökológiai szőlőtermesztés szabályainak megfelelően művelt szőlőterületekről készülhet. Az Egyesület pályázatok felkutatásával, és a már minősített tagok tudásának átadásával segíti tagjait a területek sikeres átállításában, a minősítés megszerzésében. A Magna bor embléma tehát nem helyettesíti a hivatalos öko-tanúsítványt, nem jelenti automatikusan, hogy adott bor ökológiailag művelt, vagy bio bor. Egyesületünk első sorban a tudás átadásában elkötelezett és minden segítséget meg kíván adni tagjainak, hogy közülük minél többen sikeresen és fenntartható formában lépjenek a biogazdálkodás útjára.

- spontán erjesztéssel, pincetechnológiák minimalizálásával

Az autentikusság és a magas borminőség számunkra egyformán erős elvárások és célok, az előbbi megőrzésének egyik kulcsa a spontán erjesztés.

- közös érzékszervi bírálat után a tagok kétharmadának jóváhagyásával

Az Egyesület tagjai elfogadják, hogy a Magna alapelvek szerint készített borokat a közösség titkos szavazással bírálja el. Amennyiben a többség elutasítja adott bort, az nem viselheti a Magna emblémát, nem mutatkozhat be Magna kóstolókon. Jóváhagyás után a Magna embléma használata opcionális. A borász szabadon dönthet, hogy címkéjén miként tünteti fel. Magna kóstolókon bemutathatja Magna borát. Borászatonként egy évben maximum egy vörös és egy fehér tétel kaphatja meg a Magna minősítést.

Az egyesület tagjai nem kötelesek minden borukat ezek szerint az elvek szerint készíteni, de vállalják, hogy 2017-től minden évben készítenek legalább egy Magna jelölt bort a fenti alapelvek szerint a borvidék felemelésének érdekében. 

A Magna elsődlegesen nem marketing egyesület. Aki legalább egy bor esetében nem tudja vállalni a fenti szigorú feltételeket és a bírálatra bocsátást, az az átmeneti időszak után ki kell zárni az Egyesületből. Elemi természeti kár esetén közös döntéssel mentesség adható e feltétel alól. Amennyiben bármely tagot a szabályok megszegésén érnek, vagy hitelességi probléma merül fel Magna borának készítése során, szintén kizárásra kerül.