Nyitólap    Alapelvek   Magnabor   Magna kóstoló   Tagok   English

 

TAGOK

     

 

Barta Anna, Nagygombos

 

Benedek Péter, Benedek Pince
Horváth Dániel, H2 (négyzet)

 

Losonci Bálint

 

Ludányi Balázs, Centurio
Major Levente, Levente Pince
 
Piroska-Orbán Szilvia és Piroska Tibor, Kékhegy

 

Szignárovits Márk, Szignárovits-Maka Pince

 

 

Élő, gyarapodó borász közösség szeretnénk lenni. Ez az álmunk, ezen fogunk dolgozni.

 

     

Benedek Péter vagyok, borász, elkötelezett vidékpatrióta. Amióta az eszemet tudom a Mátra jelenti az origót az életemben. A vidék, ahol zúgók és patakok szelik át, strukturálják a hegyeket, erdőket és mezőket. Szőlők, melyek évszázadok óta formálják, egyfajta kultúrmisszióként alakítják a tájat, s a benne élő embert. Ez egy olyan szimbiózis, mely az egyik legrégebbi az emberiség történetében. Tiszteleten, odafigyelésen és egymás értékeinek kiaknázásában rejlik a kulcs. Gyöngyöstartjánban lévő pincénknél is ezt az utat választottuk.”

Szignárovits Márk: "2010-ben kezdődött a mi történetünk a szőlővel, azóta minden évben növekedtünk tudásban, területben, tapasztalatban. Gyöngyöspatai szőlőket gondozunk a Borsos (2,5 ha), a Póc-tető (0,3 ha) és a Hótó (2,5 ha) dűlőkben. Mindhárom termőhely egyedi karakter, nagyon változatos vulkanikus és meszes talajokkal. A birtokon Furmint, Rajnai Rizling, Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot terem, illetve egy eltűnőben lévő muskotály fajta, amely egy régi, mára kivágott ültetvényből származik. Minden évben ugyanaz a cél, hogy ezekből az izgalmas dűlőkből, izgalmas borok szülessenek."

Levente: "Olaszrizling, Rajnai rizling, Irsai Olivér, Kékfrankos - sajátosan. 40-50 éves tőkék a teraszokról. Sár-hegy, intermedier vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, piroklaszt mélyben a gyökereknél. Fent agyagos málladék. Alacsony tőketerhelés. Kíméletes szüret és feldolgozás. Bogyóhéjon áztatás, finom kézi préselés, mustülepítés. Jó pár méterrel a település házai alatt stabilan 12 fok. Acéltartályban és kisméretű fahordókban erjesztés. Borkezelés a lehető legkevesebb beavatkozással. Érlelés fahordókban. Kóstolás. Izgalom, türelem. Néha testesebben, néha savasabban, néha alkoholosabban. Az évjárat az évjárat. Nem tudjuk milyen illatú és ízű az andezit, nem tudjuk, mit küld fel a mélyről, de a cél állandó: a birtokainknak otthont adó Sár-hegy sajátos kőzettani összetételét bemutatni természetes és egyedi borokkal - a táj és a benne élő ember pontos névjegyeként. Szeretettel: Levente"

A H^2 Pince egy kis családi pincészet a Mátraalján, Nagyrédén. A Horváth családnak már a 70-es évek végétől van szőlő birtoka a falu határában. A termés java sokáig a helyi borászati üzem boraiba került feldolgozásra, kisebbik részéből a családi pincében készült bor. A hagyományos borkészítés alapjai apáról fiúkra szállt. A Horváth fivérek felismerve a területekben rejlő lehetőségeket 2011-től saját bor készítése céljából gondozásba vették az ültetvényeket. A mennyiségi célok helyett a minőséget helyezve előtérbe jelenleg 2 hektárt kezelünk, melyből a 2016-as évben 1,5 hektár volt a termő ültetvény. Kékfrankost és Hárslevelűt helyeztük a tevékenységünk fókuszába, de fontosnak tartjuk, hogy történelmi szőlőfajtákkal is foglalkozzunk mint a Furmint, Kadarka, Purcsin. A pincében a hagyományos borkészítést követjük, mely során minimális beavatkozásra törekszünk, ugyanakkor tagadhatatlan a mérnöki jelenléti a műveletekben…Célunk megmutatni a Mátrai Borvidék legszebb arcát hagyományos szőlőfajtákkal és borkészítési eljárásokkal, tisztelettel a történelmi borvidék felé, sok szeretettel a borkedvelőknek.

Barta Anna: "A klasszikus kékfrankos rozé mellett különleges házasításokat is készítünk, illetve az itthon ritkának számító egyéb fajtákkal is foglalkozunk. A borászat legkülönlegesebb bora a részben tölgyfa hordóban érlelt, több évig eltartható rozé. Kisebb mennyiségben készítünk vörösborokat is, elsősorban északi stílusú, könnyed, gyümölcsös házasításokat, illetve a friss telepítéseinknek hála, a hárslevelű is bekerült a kínálatunkba."

"A Centurio Szőlőbirtok két kiváló adottságú termőhelyet - Fáy-domb (2,4 ha) és Diós (1,1 ha) - foglal magába Gyöngyöstarján határában. A cél évről-évre olyan borok világra segítése, amelyek önálló, utánozhatatlan egyéniségként megjelenve kifejezik a termőhely, a szőlőnövény, és a természet csodálatos egyensúlyát; a tiszta motívumból, szabad akaratból cselekvő, alkotó, törekvő ember közreműködésével." Ludányi Balázs

Kékhegy: "Családi borászat vagyunk Gyöngyöspatán, 2009 óta foglalkozunk természetes borok készítésével, jelenleg 3 hektáron. Célunk minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb módon elősegíteni egy olyan bor megszületését, amely magán hordozza a termőhely értékeit és a fajta legelőnyösebb tulajdonságait. Borainkat spontán erjesztéssel készítjük és a minimálisan szükséges kénen kívül semmilyen egyéb adalékanyagot nem használunk. Szőlőfajtáink között megtalálható a cserszegi fűszeres, tramini, szürkebarát, zöld veltelini, cabernet franc, zweigelt és blauburger. Nagy hangsúlyt fektetünk az alacsony tőketerhelésre (0,8 – 1,5 kg / tőke közötti érték fajtától függően) és a saját kezűleg végzett körültekintő zöldmunkára, különösen mivel 2016-tól ellenőrzött ökológiai gazálkodást folytatunk."

"Dűlő szelektált, alacsony terhelésű borainknál nem elsősorban az érzékszervileg megfogható élvezeti érték maximalizálása a célunk, hanem olyan bor készítése, ami egy lemásolhatatlan karakter, egy bizonyos földdarab folyékony kivonata." Losonci Bálint